Ο αιμόφιλος της ινφλουένζας τύπου β (Hib) είναι μια σοβαρή νόσος που προκαλείται από βακτήρια. Ο αιμόφιλος της ινφλουένζας συνήθως προσβάλλει παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η ασθένεια μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο με τον αέρα. Το παιδί σας μπορεί να κολλήσει τον αιμόφιλο της ινφλουένζας από την επαφή του με παιδιά ή ενήλικες που έχουν βακτήρια του αιμόφιλου της ινφλουένζας στη μύτη ή στο λαιμό τους. Όσοι νοσούν δεν είναι απαραίτητο να φαίνονται άρρωστοι.

Κάθε χρόνο, η νόσος προσβάλλει εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο και προκαλεί το θάνατο σε περισσότερα από 300.000 παιδιά.

Ο αιμόφιλος της ινφλουένζας μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κώφωση και βλάβη του εγκεφάλου. Η λοίμωξη από τον αιμόφιλο της ινφλουένζας μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία, λοιμώξεις του αίματος και σοβαρό πρήξιμο του λαιμού, το οποίο μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή και να οδηγήσει σε θάνατο.
Ο αιμόφιλος της ινφλουένζας απαντάται αρκετά συχνά σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, η νόσος προσβάλλει εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο και προκαλεί το θάνατο σε περισσότερα από 300.000 παιδιά. Ο αριθμός των παιδιών με λοίμωξη από τον αιμόφιλο της ινφλουένζας έχει μειωθεί πολύ στην Ελλάδα εξαιτίας του εμβολιασμού, αλλά ένα ανεμβολίαστο παιδί κινδυνεύει πάντοτε να κολλήσει.

 

Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από τον αιμόφιλο της ινφλουένζας;

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε το παιδί σας από τον αιμόφιλο της ινφλουένζας με τον εμβολιασμό. Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν 4 δόσεις του εμβολίου κατά του αιμόφιλου της ινφλουένζας, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών. Εάν ξεχασθεί ή καθυστερήσει μια από τις δόσεις του εμβολίου που έπρεπε να κάνει το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι θα κάνει την επόμενη δόση το συντομότερο δυνατόν.

Το εμβόλιο του αιμόφιλου της ινφλουένζας μπορεί να σώσει ζωές καθώς:
• Προλαμβάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο
• Προστατεύει από σοβαρές και μόνιμες αναπηρίες, όπως τύφλωση, κώφωση και νοητική καθυστέρηση
• Προστατεύει τα μικρά παιδιά για τα οποία η νόσος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή
• Προστατεύει την κοινότητα, ιδιαίτερα τα μωρά που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν πλήρως, και τους ανθρώπους με μειωμένη άμυνα στον οργανισμό τους.
Οι αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι σχετικά ήπιες και περιλαμβάνουν κοκκινίλα, πρήξιμο ή πόνο στο σημείο της ένεσης και εμφανίζονται σε περίπου 1 στα 4 παιδιά που εμβολιάζονται. Πυρετός μπορεί να εκδηλωθεί έως και σε 1 από τα 20 εμβολιασμένα παιδιά

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Όνομα: Email: