Η εφηβεία είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος της ανάπτυξης των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε στο πλευρό τους την εποχή που βιώνουν έντονες αλλαγές έχοντας υποστηρικτική προσέγγιση. Πολλά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αυτοεκτίμησης ή να φλερτάρουν με την κατάθλιψη. Όλα είναι μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών που βιώνει ένας έφηβος.

Μια καλή στιγμή για να εμβολιαστεί ένας-μία έφηβος-η είναι όταν κάνει το καθιερωμένο check up του χρόνου.

Ως γονείς είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών σας και να φροντίζετε να είναι υγιή τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας προετοιμασμένοι να τον ρωτήσετε όλα αυτά που απασχολούν εσάς και το παιδί σας. Ετοιμάσαμε για εσάς μια σειρά ερωτήσεων και πιθανών απαντήσεων που θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Γιατί να κάνω εμβόλια σε έναν έφηβο;

Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα μωρά. Πολλά εμβόλια που κάναμε στα παιδιά μας κατά την παιδική τους ηλικία μπορεί να έχουν εξασθενίσει. Επίσης όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν έρχονται σε επαφή με νέες ασθένειες και είναι επιρρεπή σε ιώσεις και μολύνσεις που δεν είχαν όταν ήταν μωρά. Υπάρχουν εμβόλια ειδικά για τους προ-έφηβους και τους έφηβους που τους προστατεύουν από αυτές τις νόσους.

Πότε πρέπει να εμβολιαστεί ένας έφηβος;

Μια καλή στιγμή για να εμβολιαστεί ένας-μία έφηβος-η είναι όταν κάνει το καθιερωμένο check up του χρόνου. Μαζί με κάποια εξέταση που είναι απαραίτητη να γίνει για την συμμετοχή των εφήβων σε κάποιο άθλημα, καλό θα ήταν να ρωτήσουμε τον γιατρό ποια εμβόλια πρέπει να κάνει.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει ένας έφηβος;

Όλα τα εμβόλια που συνιστώνται με βάση τον προγραμματισμό εμβολίων. Ανάλογα με την ηλικία και με τον προγραμματισμό που έχει κάθε χώρα θα πρέπει ένας έφηβος να λάβει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Υπάρχουν μόνο συγκεκριμένοι λόγοι που ένα παιδί δεν πρέπει να εμβολιασθεί. Ένας τέτοιος λόγος θα μπορούσε να είναι μια αλλεργική αντίδραση. Αν το παιδί σας έχει κάποια αντίδραση στον εμβολιασμό, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στα χείλη ή στο στόμα ενημερώστε τον γιατρό σας για την επόμενη φορά. Με οποιαδήποτε εμβόλιο και αν κάνετε θα υπάρξει ίσως λίγη κοκκινίλα ή ένα ελαφρύ πρήξιμο στο σημείο που έγινε. Κάποια παιδιά μπορεί να ανεβάσουν πυρετό μετά τον εμβολιασμό, και για αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αν ένα παιδί είναι άρρωστο την ημέρα που έχετε προγραμματίσει το εμβόλιο, συμβουλευτείτε πριν τον γιατρό για το κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός ή για το αν θα πρέπει να αναβληθεί.

Τι να περιμένω μετά από έναν εμβολιασμό;

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες, είναι κοκκινίλα, πρήξιμο και μούδιασμα εκεί που έγινε η ένεση. Σε περίπτωση που το παιδί σας κάνει κάποιο άθλημα καλό θα ήταν να μην προγραμματίσετε εμβολιασμό πριν την προπόνησή του. Πολλοί έφηβοι έχουν την τάση να λιποθυμούν μετά από έναν εμβολιασμό και γι’ αυτό καλό θα ήταν να περιμένετε στο ιατρείο για περίπου ένα τέταρτο πριν φύγετε.

Το παιδί μου αγχώνεται με τις ενέσεις τι θα μπορούσα να κάνω για να το βοηθήσω;

Είναι πολύ φυσιολογικό ένα παιδί να είναι αγχωμένο για το εμβόλιο. Ένας τρόπος για να το ηρεμήσετε είναι να του προτείνετε βαθιές αναπνοές και ίσως λίγη χαλαρωτική μουσική.

Τι άλλο θα πρέπει να ξέρω για τα εμβόλια;

Όλα τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί λεπτομερώς και είναι δοκιμασμένα για σειρά ετών. Θυμηθείτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν αλλεργίες που έχει το παιδί σας.

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Όνομα: Email: