Τα παιδιά μας εκτίθενται σε τόσο πολλούς και διαφορετικούς ιούς και μικρόβια που τα κάνουν εξαιρετικά επιρρεπή σε αρρώστιες. Παρακάτω θα δείτε τις πιο γνωστές μεταδιδόμενες ασθένειες.

 

Κοκκύτης
Ο κοκκύτης είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, εκδηλώνεται με την μορφή παροξυσμικού σπασμωδικού βήχα που καταλήγει σε εισπνοή με συριγμό και συχνά σε εμετό. Ο κοκκύτης οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλλει τα κύτταρα των βρόγχων προκαλώντας φλεγμονή. Υψηλή επικινδυνότητα έχουν τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος. Όταν ένα παιδί αρρωσταίνει με κοκκύτη η αναπνοή του είναι άρρυθμη και βήχει συνέχεια.
Ανεμοβλογιά
Ο ιός της ανεμοβλογιάς ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό για χρόνια μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθεί. Συνήθως χτυπάει σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα (με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα). Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ανεμοβλογιάς από την μητέρα τους, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα αρρώστησε στο παρελθόν από ανεμοβλογιά. Για τη καταπολέμηση της ανεμοβλογιάς δεν υπάρχει κάλυψη 100%. Φυσικά υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο που χορηγείται σε ενός έτους βρέφη. Αν το παιδί είναι 1-12 χρονών χρειάζεται μια μόνο δόση, αν είναι μεγαλύτερο χρειάζονται δυο δόσεις. Το εμβόλιο δεν έχει ουσιαστικά καμία παρενέργεια και προστατεύει από την ασθένεια σε ποσοστό 80-90%. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που παρουσιάζουν ανεμοβλογιά παρά τον εμβολιασμό, αλλά εμφανίζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα.
Μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα
Η μηνιγγίτιδα είναι μια αρρώστια που οφείλεται σε μικρόβια (συνηθέστερα βακτήρια και ιούς). Όταν το αίτιο είναι ιός οι ασθενείς γίνονται καλά χωρίς κάποια θεραπεία. Αντίθετα, στην περίπτωση που η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε βακτήριο (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) είναι πιο σοβαρή και χωρίς την σωστή θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο. Ανάλογα ποιο μικρόβιο την προκαλεί, η μηνιγγίτιδα έχειαντίστοιχες ονομασίες: Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο, η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα στον πνευμονιόκοκκο. Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα προκαλείται από το βακτήριο “ναϊσέρια της μηνιγγίτιδας” Naisseria meningitidis και είναι συχνή σε παιδιά μεταξύ 2 και 18 ετών. Είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή νόσος. Εμφανίζεται πιο συχνά σε μαθητές και σπουδαστές εξ αιτίας του περιβάλλοντος χώρου τους. Μεταδίδεται με την επαφή ή με τον αέρα ο οποίος είναι μολυσμένος με τα σωματίδια της νόσου.
Κοινό κρύωμα
Τα παιδιά μας εκτίθενται σε τόσο πολλούς και διαφορετικούς ιούς και μικρόβια που τα κάνουν εξαιρετικά επιρρεπή σε αρρώστιες κατά την διάρκεια του σχολικού έτους. Η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται τα διαφορετικά κρυολογήματα αυξάνεται τον χειμώνα. Καθώς ο παγωμένος αέρας στεγνώνει την μύτη μας τους χειμερινούς μήνες, η είσοδος των μικροβίων από την μύτη διευκολύνεται. Τα βασικά συμπτώματα ενός κοινού κρυώματος είναι, η συναχωμένη μύτη, ο βήχας και η υπεραιμία. Αυτά τα συμπτώματα αν και είναι κοινά και στις διάφορες αλλεργίες είναι σαφώς διαφορετικά όταν πρόκειται για κρύωμα.
Επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα είναι μια μόλυνση των ματιών που προκαλείται από βακτήρια, ή από ιούς ή από κάποιες αλλεργίες. Η επιπεφυκίτιδα είναι είτε μεταδοτική είτε προκαλείται από την σκόνη, τον αέρα, τον καπνό ή άλλα ερεθίσματα. Η μεταδοτική επιπεφυκίτιδα εξαπλώνεται από την επαφή με ένα άτομο ή ένα αντικείμενο μολυσμένο. Η επιπεφυκίτιδα κάνει μία με δύο εβδομάδες για να περάσει. Ένας εύκολος τρόπος για να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε τα συμπτώματα της φαγούρας και της κοκκινίλας που νιώθουμε είναι να τοποθετήσουμε ένα βρεγμένο δροσερό πανί στα μάτια μας.
Γρίπη
Ο ιός της γρίπης είναι μία αερομεταφερόμενη μόλυνση που δεν καταπολεμάται με αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη. Κάνουμε μεγάλο λάθος όταν παίρνουμε από μόνοι μας αντιβιοτικά. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της γρίπης γίνεται συμπτωματικά, προσπαθούμε δηλαδή με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του. Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:
• κόπωση
• κομάρες
• πυρετός
• πόνος στον λαιμό
• πρησμένοι αδένες
• κοιλιακός πόνος
• πόνος στους μύες
• ναυτία
• εμετός
• διάρροια

Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες εξαπλώνονται ραγδαία ανάμεσα στους έφηβους. Έως και 25% των φοιτητών έχουν προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα. Τα πιο συνηθισμένα είναι, ο έρπις, τα χλαμύδια, τα γονόρροια, και ο ιός HPV ή κονδυλώματα.
Μύκητες
Οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν είτε από την επαφή ανθρώπων ή αντικειμένων που έχουν μύκητες. Οι μύκητες είναι εξαιρετικά συνηθισμένοι σε γυμναστήρια και φοιτητικές εστίες, όπου οι νέοι ανταλλάσσουν παπούτσια και παντόφλες ή μοιράζονται κοινόχρηστα μπάνια, σάουνες και άλλα τέτοια μέρη.

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Όνομα: Email: