Ο καθένας είναι πιθανό να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Παρόλα αυτά, βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις περισσότερο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες για να νοσήσουν.Για την ακρίβεια, τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν κι αυτοί αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη συγκεκριμένη νόσο, λόγω έντονης κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φοιτητές, ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι διαμένουν σε εστίες, λόγω των συνθηκών συγχρωτισμού.

H νόσος σε αριθμούς

Κάθε 1 λεπτό γίνεται διάγνωση ενός νέου περιστατικού της μηνιγγιτιδικοκκικής νόσου στον κόσμο και κάθε 10 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αυτήν.

Λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων με πιο κοινές ασθένειες (για παράδειγμα, εποχική γρίπη), η διάγνωση της μηνιγγιτιδικοκκικής νόσου είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο ασθενής δύναται να πεθάνει μέσα σε 24 ώρες από την εκδήλωση των αρχικών συμπτωμάτων.

1 στα 10 περιστατικά καταλήγει στο θάνατο. Επιπλέον, 2 στους 10 επιζήσαντες από όσους πέρασαν τη μηνιγγιτιδικοκκική νόσο, πάσχουν από μόνιμη αναπηρία, όπως εγκεφαλική βλάβη, κώφωση, νεφρική ανεπάρκεια ή ακρωτηριασμό άκρων.

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Όνομα: Email: