Τα μωράκια μπορούν να αρρωστήσουν πολύ γρήγορα και απότομα για αυτό πρέπει να είστε πάντα σε επαγρύπνηση. Τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω είναι πιθανό να μην εμφανισθούν όλα μαζί και φυσικά μπορεί ένα μωρό να έχει μερικά από αυτά.

Πόσο κινδυνεύει το μωρό μου;
Τα περισσότερα μωρά έχουν μια φυσική αντίσταση σε τέτοιες αρρώστιες. Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας επίσης παρέχει πλήρη προστασία αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλες τις μορφές της μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας.

Ως μανούλες θα πρέπει να μάθετε να ακούτε τι σας λέει το ένστικτό σας σε σχέση με το παιδί σας.

Τι θα πρέπει να προσέξω;
Τα πρώιμα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας (της δηλητηρίασης του αίματος από την αρρώστια) δυστυχώς μοιάζουν πάρα πολύ με συμπτώματα άλλων παιδικών ασθενειών, αλλά αυτό που εδώ αλλάζει είναι ότι το μωρό αρρωσταίνει απότομα και χειροτερεύει πολύ πιο γρήγορα απ΄ότι συνήθως.

Τι πρέπει να κάνω αν πιστεύω ότι το μωρό μου είναι άρρωστο;
Το σημαντικό είναι να λειτουργήσετε ενστικτωδώς. Ως μανούλες θα πρέπει να μάθετε να ακούτε τι σας λέει το ένστικτό σας σε σχέση με το παιδί σας. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία καλέστε αμέσως βοήθεια.

Το τεστ με το ποτήρι
Αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει μηνιγγίτιδα μην περιμένετε δευτερόλεπτο για να εμφανιστούν εξανθήματα- καλέστε ιατρική βοήθεια. Αν όμως το μωρό σας έχει ήδη εξανθήματα κάντε το τεστ με το ποτήρι. Παίρνουμε ένα γυάλινο ποτήρι, όσο γίνεται πιο διάφανο. Το τοποθετούμε πάνω στο εξάνθημα. Πιέζουμε ελαφρά. Παρατηρούμε τι γίνεται με τις κόκκινες κηλίδες. Αν το εξάνθημα είναι από μηνιγγίτιδα τότε η κηλίδα ΔΕΝ εξαφανίζεται. Αν το εξάνθημα εξαφανίζεται τότε η αιτία είναι από άλλη αρρώστια.

Το εξάνθημα της σηψαιμίας σε πιο σκούρα δέρματα
Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα τόσο πιο δύσκολο είναι να διακρίνουμε το εξάνθημα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε σε περιοχές που το δέρμα είναι πιο ανοιχτό όπως στις παλάμες εσωτερικά ή στις πατούσες ή να κοιτάξουμε κάτω από τα βλέφαρα η στον ουρανίσκο.

photo baby symptoms

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Όνομα: Email: