Τα περισσότερα κράτη απαιτούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών πριν ξεκινήσουν το σχολείο. Τέσσερα είναι τα εμβόλια που συνιστούνται για προ-έφηβους και έφηβους:
-το εμβόλιο για τον ιό HPV
-το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου
-το εμβόλιο κατά της γρίπης
-το εμβόλιο κατά Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη (DTP ή DTaP)
Αυτά τα εμβόλια αποτρέπουν τα παιδιά αλλά και όσους συναναστρέφονται με αυτά να κολλήσουν τα συγκεκριμένα μικρόβια. Σε αυτή την ενότητα θα μπορέσετε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτά τέσσερα πολύ βασικά εμβόλια.
Το εμβόλιο κατά του HРV
Το εμβόλιο κατά του ιού HPV (ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων) παρέχει πρόληψη στα νεαρά αγόρια και κορίτσια έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό HPV. Σήμερα κυκλοφορούν 2 εμβόλια έναντι του HPV, το Gardasil, και το Cervarix. Το εμβόλιο Gardasil βοηθά τα κορίτσια στην πρόληψη των προ-καρκινικών τραχηλικών βλαβών και στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων νοσημάτων που εμφανίζονται σε άλλα όργανα του γεννητικού συστήματος, δηλαδή του αιδοίου, του κόλπου και των γεννητικών κονδυλωμάτων από συγκεκριμένους τύπους HPV. Αγόρια και κορίτσια που είναι μεταξύ 11 και 12 θα πρέπει να πάρουν 3 δόσεις από το εμβόλιο μέσα σε έξι μήνες.
Εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι μια μεταδοτική βακτηριακή ασθένεια που εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά, εφήβους και νεαρά άτομα και το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μεταδίδεται γρήγορα και ξαφνικά.
Το πιο σημαντικό για την πρόληψη του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι να μάθουμε τις αιτίες εμφάνισής του, τα συμπτώματα αλλά και την επικινδυνότητά του. Η γνώση μάς βοηθά στον να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την μόλυνση. Ο εμβολιασμός βέβαια είναι εξ’ ίσου σημαντικός. Το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία (βαριά μόλυνση όλου του ανθρωπίνου σώματος). Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί ενήλικες. Γενικότερα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι επιρρεπή στην νόσο είναι τα άτομα που μένουν μαζί σε εστίες, όπως σχολεία, στρατός, αλλά και σε άλλα μέρη που βρίσκονται για πολύ ώρα της ημέρας πολλά άτομα μαζί. Οι προέφηβοι πρέπει να εμβολιασθούν σε ηλικία 11 ή 12 χρονών και μετά να κάνουν ένα επαναληπτικό εμβόλιο σε ηλικία 16 χρονών. Έφηβοι που εμβολιάσθηκαν σε ηλικία 13, 14 ή 15 χρονών πάλι θα πρέπει να πάρουν επαναληπτική δόση στα 16. Έφηβοι σε μεγαλύτερη ηλικία που δεν έκαναν το εμβόλιο θα πρέπει να εμβολιασθούν άμεσα.

Εμβόλιο κατά της Διφθερίτιδας – Τετάνου – Κοκκύτη (DTP ή DTaP)
Το εμβόλιο Tdар προστατεύει από τη διφθερίτιδα, (προσβάλλει φάρυγγα και αμυγδαλές και προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην αναπνοή), από τον τέτανο (προσβάλλει τα νεύρα και μπορεί να σταματήσει την αναπνοή) και από τον κοκκύτη (προσβάλλει τους πνεύμονες και προκαλεί έντονο βήχα). Tο εμβόλιο Tdар θα πρέπει να χορηγείται σε προέφηβους ηλικίας 11 ή 12 χρονών.
Εμβόλιο κατά της γρίπης
Το εμβόλιο κατά της γρίπης μάς προστατεύει από τη γρίπη και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει στην υγεία μας, όπως να πάθουμε αφυδάτωση ή και πνευμονία. Προ-έφηβοι και έφηβοι θα πρέπει να λαμβάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο μόλις αυτό κυκλοφορεί στην αγορά, συνήθως κατά την περίοδο του Φθινόπωρου. Είναι πολύ σημαντικό για τους προ-έφηβους αλλά και τους έφηβους με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα ή διαβήτη να εμβολιάζονται κάθε χρόνο. Αν και το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να λαμβάνεται κάθε χρόνο, όλα τα άλλα εμβόλια στα οποία αναφερθήκαμε θα πρέπει να ληφθούν όταν τα παιδιά είναι μεταξύ 11 και 12 χρονών.

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Όνομα: Email: