Όταν μικρόβια ή ιοί εισέρχονται στο σώμα μας, ξεκινούν να πολλαπλασιάζονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα, ή αλλιώς η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας, αναγνωρίζει αυτά τα μικρόβια ως εισβολείς και ανταποκρίνεται με την παραγωγή πρωτεϊνών που ονομάζονται αντισώματα.

Τα εμβόλια βοηθούν καθοριστικά ώστε να μην νοσήσουμε ούτε την πρώτη φορά που θα προσβληθούμε από ένα μικρόβιο.

Πρώτο μέλημα των αντισωμάτων είναι να βοηθήσουν τον οργανισμό μέσω της καταπολέμησης των μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Δυστυχώς, δεν μπορούν να δράσουν με τέτοια ταχύτητα ώστε να μην αρρωστήσουμε καθόλου, παρόλα αυτά καταστρέφοντας τα μικρόβια που μας έχουν επιτεθεί, βοηθούν τον οργανισμό ν’ αναρρώσει πιο γρήγορα.
Η δεύτερη δουλειά των αντισωμάτων είναι να μας προστατεύσουν από μελλοντικές λοιμώξεις. Τα αντισώματα παραμένουν στον οργανισμό μας, κι αν το ίδιο μικρόβιο μας επιτεθεί ξανά, ακόμα και πολλά χρόνια αργότερα, τα αντισώματα θα είναι παρόντα για να μας προστατεύσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχοντας ήδη εμπειρία στην καταπολέμηση του εν λόγω μικροβίου, μπορούν να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία πριν νοσήσει ο οργανισμός μας. Αυτός είναι ο ορισμός της ανοσίας και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν μια ασθένεια, όπως για παράδειγμα η ιλαρά, μόνο μια φορά στη ζωή τους, ακόμα κι αν έρθουν σε επαφή μαζί της πολλές φορές στο κοντινό και πιο μακρινό μέλλον.

Τι είναι τα εμβόλια και πως μας προστατεύουν

Τα εμβόλια βοηθούν καθοριστικά ώστε να μην νοσήσουμε ούτε την πρώτη φορά που θα προσβληθούμε από ένα μικρόβιο. Με άλλα λόγια, αναπτύσσουμε ανοσία χωρίς να αρρωστήσουμε. Τα εμβόλια κατασκευάζονται έχοντας ως βάση τα ίδια τα μικρόβια που προκαλούν τις διάφορες νόσους, με τη διαφορά ότι τα συγκεκριμένα μικρόβια είναι νεκρά ή εξασθενημένα. Το αποτέλεσμα είναι να μην εκδηλώνεται η ασθένεια και ταυτόχρονα να θωρακίζεται ο οργανισμός μας.
Τα εμβόλια πραγματοποιούνται συνήθως με ένεση και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά με τον τρόπο που θα το έκανε αν είχε προσβληθεί από τη νόσο, δημιουργώντας δηλαδή αντισώματα, τα οποία σκοτώνουν τα μικρόβια του εμβολίου και στη συνέχεια παραμένουν στον οργανισμό προσφέροντας ανοσία. Χάρη στον έγκαιρο εμβολιασμό, στην περίπτωση που κάποιο μικρόβιο εισέλθει στον οργανισμό μας, τα αντισώματα θα μας προστατεύσουν από το να νοσήσουμε.
Τα εμβόλια αποτελούν τον μεγαλύτερο σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με τη βοήθειά τους, θωρακιζόμαστε έναντι λοιμώξεων που πιθανώς να προσβάλλουν τον οργανισμό μας στο μέλλον, με παρόμοιο τρόπο στην περίπτωση που είχαμε εκτεθεί στην πραγματική νόσο. Η τεράστια διαφορά είναι πως με τα εμβόλια αποφεύγουμε την υποβολή ταλαιπωρίας, την οποία κάθε ασθένεια επιφέρει, ώστε να αποκτήσουμε προστασία.

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Όνομα: Email: